Cu sau fără facultate?

Scrisoarea asta e pentru toți cei care sunt la vârsta ”și ce voi face?”. În ziua de astăzi, se spune peste tot în gura mare, sus și tare: n-ai nevoie de diplomă, n-ai nevoie de facultate, doar descurcă-te cum poți. Te ia fiecare de mânecă, te ghidează cum pot, dar nu-ți prea plac variantele lor. Știu cum e să ți se dea sfaturi care-mai-de-care sau cum să se pună în locul tău și să analizeze fiecare detaliu în parte. Știu cum e să începi să te îngrijorezi. Unii de la începutul anului, ceilalți cu 2 luni înainte. Când lucrurile se complică și realizezi că de acum înainte vei avea treburi mai importante decât aranjatul cărțior în sertare înainte să vină mama.

Cauți. Iar apoi iei toate variantele la investigat. Și te vezi inginer, estetician, actor de cinema, poate și jurnalist sau medic de familie. Și timpul e scurt, și variantele prea multe. Iar când găsești lucrul pe care vrei să-l faci până la ”sfârșitul lumii” te cam lași furat de peisaj. Orice variantă ai face, oricum ai aranja fiecare piesă, ceva lipsește de fiecare dată. Și insiști că n-ai nevoie de ajutor, că n-ai nevoie de nimeni să-ți dirijeze viața sau să-ți spună ce să faci. Doar că nu întotdeauna merge asta.

tumblr_mnffyr5V8I1qa230zo1_500

Nu trebuie să-ți pierzi speranța! Sunt tânăr, din zilele astea, știu cum este. Facultatea nu e o alegere înfiorătoare, ce ”mai bine nu asta”, nu e o varianta pentru muritorii de foame cu diplomă, sau balaurul cu șapte capete după cum spun unii. E speranța noastră, e ceea ce vrem să devenim, felul în care ne alegem zborul deasupra lumii. Noi, nu suntem ”săracii tineri” care nu au un loc de muncă și abia trăiesc pe spatele părinților. Viitorul e ce vrem noi să fie. Culorile noi le alegem chiar dacă ni se spune că acuarelele s-au cam terminat.  Hârtia pe care toți spun că o putem arunca liniștiți după jumătate de an e martora tuturor încercărilor, tuturor cărților subliniate, sau nopților nedormite și plinie de emoții. E martora obrajilor roșii sau cearcănelor de a doua zi. E începutul vieții cu adevărat. E cum ai încercat tu, sau băiatul din blocul de alături să trăiți la un moment dat. E vremea prin care ați trecut cu toții. Nu știm dacă facem alegerea bună, nu știm dacă o să ne descurcăm până la urmă, dar vrem să încercăm.

Nu ne luați asta! Nu vrem faimă, nu vrem să ne cadă lumea la picioare, nici măcar baloane cu heliu. Doar un locușor al nostru pe care să-l aranjăm după bunul plac, unde să ne putem întoarce liniștiți după o zi grea. Cam asta așteptăm. Fără confetti, tort cu etaje, sau petreceri în piscină, deși majoritatea așa ne descriu vârsta. Avem vise, nevoi, dorințe care abia așteaptă să fie îndeplinite. Țara noatră nu ne urăște, nu vrea să scoată ce e mai rău din noi. Nu ne vrea departe de ea, în ajutorul vecinilor dezvoltați. Nu plănuiește asta. Avem modele în minte, calea pe care vrem să o urmăm, avem alegerea gândită de ani buni, întoarsă pe toate părțile până acum. Avem toate astea, nu ne faceți să renunțăm pur și simplu la ele. N-ar strica o încurajare, voi știți mai bine.

US Naval Academy Class of 2012

Advertisements

3 thoughts on “Cu sau fără facultate?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s