Scrisoarea unei viitoare studente din provincie.

”Sunt sigură că toată lumea a trecut prin asta. E o perioadă tare ciudată. Știu că ți se spune că nu e mare lucru, că abia de acum începe viața, dar tocmai asta este. Acum începe, oameni buni!

Să alegi o facultate nu este ușor, oricât de mult s-ar vorbi despre ea. Să mergi să depui dosarul sau să dai examenul de admitere nu e floare la ureche, credeți-mă. Nici să te vezi intrat după ce numeri candidații care au ales aceeași specializare ca a ta și par mult mai deștepți întotdeauna.

Mai ales dacă ești din provincie.

stud

Nu mă plâng acum. Nici nu mă laud că am realizat cine-știe-ce. Sunt persoane care reușesc în viață și nu strigă în gura mare. Dar parcă tot aș vrea să spun fericirea mea tuturor.

Am mers perioada asta cu trenul cât n-am mers toată viața mea. Am avut emoții multe, multe. Am râs și am plâns, am fost obosită, amorțită, sătulă de a sta la rând. Am întalnit persoane rele, nervoase, arogante, dar și oameni care s-au oferit să mă ajute să iau metroul bun. Am fost ca picată de pe Lună uneori, dar nu pot să spun că nu mi-a plăcut. Nu trăiești 18 ani de două ori, nu?

Ăsta este și farmecul. Ai bucuria unui copil care vede pentru prima dată un carusel cu tot cu luminile lui. Și țipi, și te întrebi dacă să urci în el sau nu. Știu că toată lumea consideră alegerea pe care o facem, o pierdere de timp, pentru că spun ei, în ziua de astăzi nu mai ajungi să faci ce te învață prin facultăți, pentru că nu-și dă nimeni interesul. Deci poți fi și student la Harvard, dacă n-ai 5 mașini și un salariu cu 8 cifre e cam degeaba treaba.

giphy

Și ai încerca să le explici tuturor pe rând că ai de gând să lupți puțin. Că nu mergi la facultate de fițe. Că intența ta nu e să te dai mare în alt oraș. Mergi să înveți. Mergi să poți să înveți ceea ce-ți place, pentru că ai găsit în sfârșit lucrul ăla. Și nu te vezi făcând altceva. Cel puțin în clipa aia.

Ceea ce încerc să spun acum e simplu. Trebuie să ai încredere doar în tine și să nu-ți fie frică indiferent de ce s-ar putea întâmpla. Eu am de gând să risc de data asta. Mereu am făcut doar ce au spus oamenii că e bine, ce m-au învățat profesorii, părinții, ce m-au sfătuit prietenii.

Dream

Înțeleg că nu m-am descurcat tot timpul, că poate nu sunt pregătită, că încă cer bani de cipsuri părinților. Știu că fac ce fac și o dau în bară, dar tot nu m-aș opri. Oricât de lung, greu, plin de praf, de nămol, de zăpadă sau gropi ar fi drumul meu. De ce? Pentru că mi l-am ales singură. Și dacă voi avea dreptate, va fi super. Dacă nu…măcar voi avea ce povesti la bătrânețe.

S-ar putea să spuneți că nu știu nimic. Că nu e așa de ușor în viață. Dar v-aș putea răspunde că viața este exact așa cum vrei tu să o faci. Sunt o grămadă de oameni care sunt fericiți cu puțin și la fel de mulți triști că n-au profitat la momentul potrivit.

Iar acum, voi. Întrebați-vă. E bună alegerea pe care ați luat-o?

katy-perry-celebration-dance-in-fireworks-music-video-gifz

Advertisements

3 thoughts on “Scrisoarea unei viitoare studente din provincie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s